.

Related Posts with Thumbnails

19 Ağustos 2009

dikiş nakış



Başka bir iran. mümkün. 69 doğumlu marjane satrapi'nin artık herkesçe bilinen persepolis'ten sonraki kitabı.iran'lı aydın kadınların kaderi bu sanırım. evlilikleri bir türlü düzgün gidemiyor, hemen bitiyor ve geride gözü yaşlı olarak kalıyorlar. füruğ da aynı şeyi yaşadı, şimdi marjane satrapi, en azından bize olumlu olarak yansıyor bu, ne kadar insancılsa artık! evlilikten girdim çünkü dikiş nakış tamamen kadın-erkek ilişkileri üzerine kurulu bir kitap. Semaver'de demlenen çayın kokusu gelir arada burnunuza ve orada kadınlar arasındaki onlarca erkek profili. kimisi hayatında hiç sevişmemiştir, kimisi dört çocuk sahibi olmasına rağmen "penis" görmediğini iddia etmiştir, kimi kandırılmış kimi kandırmıştır.
farklı bir iran var bize sunulan, bekaretin eskisi kadar önemsenmediği bir iran hayali belki de.. ama hala önemseyenler için kalçaya sıkıştırılmış jilet ile kan akıtıp bu sorundan kurtulmanın da yolları sunuluyor. öyle pek okunup geçilecek bir kitap gibi değil, persepolis'te olduğu gibi baskıcı rejimin burada da belirtileri görülüyor.
konuşmalar arasında yurt dışına evlenerek gitme olanağı bulunan kıza, "neden gitmedin, ne güzel özgürce saçın açık dolaşabilecektin?" deniyor. bir oturup düşünmek lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder